Brännåssågen

 2010-10-15    12:48:49   av:tuffatjejerluktardiesel
Det här är en gammal ramsåg som finns utanför byn Brännås i Hälsingland där jag kommer ifrån.
Den är helt fungerande trots sin ålder, då en far och son provade att såga en stock för några år sedan. Vi kallar den i folkmun för "spöksåga" då det sägs vara en piga som begravde sitt barn på marken intill sågen. Men det var nog bara en skröna, så att barn skulle hålla sig undan den, kan lätt bli en farlig lekstuga.

Detta går att läsa om sågen (dåligt uppdaterad bara):

Brännåssågen. Sågen låg tidigare i Görlingsberget i Brännås, men flyttades 1859 till nuvarande plats. Sista stocken sågades år 1927.

Typ: En-ramig såg med vattenhjul
Byggnadsår: Troligen 1870
Ägare: Innehavare av mantal satt jord i Brännås by.

Bjuråkers hembygdsförening renoverade yttertaket år 1964. Medel till takläggningen erhöll föreningen som gåva från AB Iggesunds bruk.
Sågen restauerades helt av Hudiksvalls kommun 1973 efter iniativ från Ivar Ringkvist, ordförande i Bjuråkers hembygdsförening.












Kan även visa föregångaren till ramsågen som var kransågen, denna finns på Pengsjö nybyggarmuseum utanför Umeå. Kan ju tänka mig hur hemskt det var för den som stod under sågen och fick allt spån på sig och i ögonen. Men han var även den som fick mest betalt också, om det nu var en fördel. 




 Copyright©2010tuffatjejerluktardiesel.blogg.se
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!