Kvistabäckens flottningsled

 2010-10-19    14:05:38   av:tuffatjejerluktardiesel
Den här leden hittar man utanför Ramsjö/Tevansjö i Hälsingland. Besökte platsen först i sommar, fastän vi har en stuga som ligger i närheten. Så jag tog lite bilder och gick runt och tittade.

Här har jag plockat ut den mest väsentliga texten om leden, från en skylt som finns intill bäcken:

Flottningsepoken:

Under 1800-talets andra hälft skedde en kraftig tillväxt av trä- och sågverksindustri i Sverige. I norra Hälsingland och Härjedalen fanns goda förutsättningar för exploatering av de stora skogarna, men för att skogsindustrin skulle få fart krävdes förbättrade transportmöjligheter. Flera flottleder byggdes och älvar rensades så att de skulle kunna utnyttjas för flottning till industrierna och senare till järnvägen för omlastning och vidare transport.



Flottledens historia:

Kvistabäckens flottled byggdes under åren 1877-1878 troligen av Marma Sågverks AB. Leden sträcker sig från tjärnen Hämalampi i Härjedalen till Västersjön i Hälsingland. Timret flottades sedan vidare till sågverken via Enån och ut i Ljusnan, en bit nedanför Laforsen. Virket höggs vintertid och fraktades med häst till uppsamlingsplatser längs flottleden där det mättes och märktes. Flottningen ägde sedan rum när vårfloden kom och vattentillgången var tillräcklig. Till en början bestod leden av trärännor, men av dem finns inga spår kvar. Vid en ombyggnad mellan åren 1903 och 1909 stenskodde man kanalerna med huggen sten. På bäckens botten lades två lager timmerstockar.



Renovering:

Timmerflottningen pågick fram till mitten av 1930-talet. År 1968 lades flottningen på Ljusnan ned och man börjar riva flottningsanläggningar. Kvistabäcken lämnades dock och renoverades i slutet av 1970-talet. Efter det växte anläggningen igen och under åren 1993-1994 restaurerades hela leden så att den åter igen gick att använda.
Idag är den kanske en av Sveriges bäst bevarade flottled och den byggnadsminnesförklarades 1994. Någon gång i maj eller juni varje år arrangeras en flottningsdag.










Copyright©2010tuffatjejerluktardiesel.blogg.se
 Rickard Bergström

Vackert! Det är nått speciellt med handgrävda kanaler.

 2011-08-31    13:10:22     URL: http://www.fotorickard.se
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!