Gröntjärn


Gröntjärns naturreservat besöks främst för sina geologiska värden och sina märkliga hydrologiska förhållanden. Reservatet ligger i en trång dalgång, omgiven av höga berg, ca 5 km väster om byn Västerstråsjö, 25 km nordväst om Delsbo.
Bildad vid isavsmältningen
Området är en del av en märklig isälvsavlagring bildad i samband med inlandsisens avsmältning för ca 8 500 år sedan. På många ställen finns så kallade dödisgropar, vilka är spår efter enskilda isblock som legat inlagrade i grus- och sandmassorna. När blocken smälte sjönk marken ihop och bildade större eller mindre gropar med branta kanter. Flera av groparna är idag vattenfyllda tjärnar eller sjöar. Den märkligaste av dessa är Gröntjärn.
Spektakulära vattenståndsvariationer
Inga bäckar förser tjärnen med vatten. Till stor del beror det på att regnvattnet genast kan leta sig ner till grundvattnet genom den genomsläppliga marken. Grundvattnet är sedan det vatten som fyller flera av områdets sjöar och tjärnar. Gröntjärns vackert turkosgröna färg är en effekt av detta då grundvatten, till skillnad från vatten i tillrinnande bäckar, är fritt från partiklar.
Gröntjärn är intressant genom sina stora vattenståndsvariationer. Skillnaden mellan högsta och lägsta vattennivå uppgår till mer än 13 meter. Detta beror på ett komplicerat samspel mellan ytvatten, grundvatten och grundvattenutflöde.
Källa: http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/hudiksvall/grontjarn/Pages/Beskrivning.aspx

Fina bilder Lola...;)
Vore ju kul om du hörde av dig nå'n dag...:)
Hälsa te Janne Petri å jyckarna!! Kram!

Jaså se de ut sådär. Du ha ju berätta om den tjärn nån gång :)